Wat is colportage?

Wat is colportage? Het begrip colportage betekent langs deuren gaan om iets aan te bieden, het kan ook op straat zijn, als het maar buiten de “normale” verkoopkanalen plaatsvindt. Zodra een koper overeengekomen is met de verkoper spreken we van colportage. Vroeger werd dit al gedaan met verhalen, zoals we nu de jehova’s kennen.

Kort na de tweede wereldoorlog was colportage erg populair om nieuwe producten op de markt te brengen. Verkopers gingen langs deuren om essentiële producten direct aan de deur te verkopen. Het was in deze tijd ook de normaalste zaak van de wereld, zo werden normale boodschappen ook aan de deur verkocht. De eerste echte supermarkt verscheen ook pas in 1955, hiervoor ging je naar de markt of kwam de groenteboer langs huis.

 

Maar wat is colportage nou precies, en waar komt het woord vandaan? Het is een samenvoeging van twee woorden, enerzijds het Latijnse woord comportare, wat meebrengen betekent. En anderzijds het Franse woord coltin, een schouder of nek bescherming tegen het dragen van zware lasten. Hier komt ook de coltrui vandaan zoals wij die nu kennen.

 

Bij hedendaagse colportage zien we vooral verkopers voor bijvoorbeeld energiecontracten, telefoonabonnementen. Maar ook geloofsovertuigers of collectes noemen we colportage. Van colportage spreken we als er niet op eigen initiatief een aankoop wordt gedaan. Als dit gebeurd is, is de Colportagewet van toepassing en krijgt een consument extra bescherming. Gezien de overtuigingskracht van de verkopers is dit zeker nodig. Ze kunnen je makkelijk overhalen met hun trucjes en door deze wet kan je nog van je verkoop of contract af. Zo heb je 8 dagen bedenktijd. Als een verkoop meer dan 34 euro is, moet het contract aan twee voorwaarde voldoen, als daar niet aan voldaan wordt is het contract niet geldig:

 

  1. Er moet in tweevoud een schriftelijk overeenkomst getekend zijn. Hiervan moet de koper direct een exemplaar van krijgen
  2. Adresgegeven en naam van de colporteur moeten op het contract staan of van het bedrijf. In het contract moet zijn opgenomen dan de overeenkomst binnen 8 dagen kan worden ontbonden.

 

Als je niet gediend van colportage aan de deur, plak dan een aan de deur geen verkoop of colportage sticker op de deur. Zo krijgt u geen vervelende verkopers aan de deur.